Direct contact: 0525 - 65 16 66
lines

Opdracht restauratie ARTIS-Aquarium

Op maandag 13 december tekende Arjan Berends een bijzondere opdracht. Het restaureren van een bijzonder en uniek gebouw, het ARTIS-Aquarium in Amsterdam, ontworpen door G.B. Salm. Het aquarium werd ooit gebouwd van 1879 tot 1882 in de Neoclassicistische bouwstijl en is daarmee al bijna 140 jaar oud.

Urgentie voor restauratie is hoog

Met name het zoute water zorgt voor veel schade in het pand. De bestaande aquariumbakken zijn lek en hierdoor is een deel van de constructie aangetast. Dit wordt vervangen door een nieuwe betonnen fundering waarop de nieuwe aquaria van beton gemaakt worden. De nieuwe aquaria worden een stuk groter dan nu het geval is. Zo werken we naast het behoud van een bijzonder monument ook aan een betere leefomgeving voor (meestal door uitsterven bedreigde) vissen.

Het gebouw bevat meer dan 1 miljoen liter natuurlijk gefilterd water. Het LIoyds-waterfiltersysteem van het ARTIS-Aquarium is het enige nog werkende Lloyd-systeem ter wereld, dus uniek. Het zorgt voor natuurlijk gezuiverd schoon zoet- en zoutwater in alle aquaria. Dit filtersysteem gaan we vernieuwen.

Inhoud opdracht

Naast constructief herstel vernieuwen we de complete binnenzijde. Zichtlijnen en toegankelijke routes door het pand waren belangrijke ontwerpopgaven voor architect OTH. Daarom worden liften vernieuwd en verplaatst. Daarnaast maken we op diverse plaatsen nieuwe doorgangen. Vloeren worden vervangen, akoestische plafonds worden aangebracht, er komen geïsoleerde voorzetwanden en alles wordt gesausd en geschilderd. Bijzonder is het aanwezige monumentale lijstwerk, natuursteen- en houtimitatieschilderwerk. Hier is door de jaren heen veel schade aan ontstaan en zal worden gerestaureerd waarbij zoveel mogelijk van het oude behouden of teruggebracht wordt.

Ook de gehele buitenzijde wordt gerestaureerd en verduurzaamd. Het complete dak wordt geïsoleerd en voorzien van zinken bekleding. Gevels krijgen een nieuwe afwerking en het natuursteen wordt hersteld. Kozijnen worden gerestaureerd en voorzien van speciaal isolerend monumentenglas.

1ste fase van start

Een unieke opdracht, een bijzonder gebouw en een prachtige omgeving. Ondanks de moeilijke financiële positie van ARTIS, hebben ze nu fase 1 in opdracht kunnen geven. Wil je meer weten? Bekijk de projectfilm.