Direct contact: 0525 - 65 16 66
lines

Planmatig onderhoud 75 huurwoningen deltaWonen

Eind 2021 is Salverda Bouw voor woningstichting deltaWonen van start gegaan in Zwolle. Het project bestaat uit 75 huurwoningen waarbij energetische werkzaamheden en het planmatige onderhoud uitgevoerd worden.

Een woning verbetering

Het hoofddoel van de werkzaamheden is dat de wij de woningen verbeteren en naar een minimaal energielabel A brengen. De woningen zijn tochtig en de ventilatie is minimaal. Wij hebben een plan van aanpak opgesteld met een pakket aan werkzaamheden waardoor de woning er na de uitvoering beter voor staat. Ook de onderhoudswerkzaamheden worden meegenomen. De bewoners mogen een nieuwe keuken uitzoeken en het toilet en de badkamer worden ook vervangen. Als extra optie is er een badkamerverplaatsing mogelijk, zodat er boven een 2e toilet en een grotere badkamer gerealiseerd wordt. Bij meer dan de helft van de bewoners passen wij deze optie toe.

Er zijn veel woningblokken waar koopwoningen tussen zitten. De kopers hebben wij persoonlijk benaderd en een aanbod gedaan om mee te doen met een aantal werkzaamheden. Dit zorgt voor een optimaal eindresultaat in de wijk. Enkele kopers hebben aangegeven mee te doen.

Een kleurenpalet afgestemd op de muziek van de componisten

In de wijk zijn veel straten de niet doorlopen, hierdoor is de oriëntatie in de wijk moeilijk. Soms eindigt een straat op een pleintje of gaat een straat over in brede en smalle voetpaden. Om de oriëntatie mogelijkheden te verbeteren heeft Atelier 19 een wijkvisie gemaakt met verschillende kleuren. Bij elke straat of stratencluster wordt een kleur als leidraad ingezet; daar waar je overgaat naar een ander gebied, wordt ook een andere kleur ingezet. Er is gekozen voor een zacht kleurenpalet afgestemd op de muziek van de componisten waar de straten naar zijn vernoemd.

Het pakket:

– Dakisolatie
– Bodemisolatie
– Spouwisolatie
– Overal triple beglazing in de woning aanbrengen
– Bestaande roosters vervangen voor een geïsoleerd paneel
– Ramen en deuren vervangen (voordeur bewonerskeuze)
– WTW installatie
– Verouderde CV-ketels vervangen (waar nodig aanbrengen)
– Meterkast vervangen (voorbereiding elektrisch koken en zonnepanelen)
– Rookmelders
– Nieuwe keuken
– Nieuw toilet
– Nieuwe badkamer (inclusief verplaatsing)
– Bestaande badkamer wijzigen tot wasruimte
– Schilderwerk buitenzijde met kleurwijziging in projectkleuren per stratencluster
– Herstelwerk stucwerk gevels
– Sauswerk gevels
– Metsel- en voegwerk herstellen
– Dakgoten en regenpijpen vervangen
– Schoorsteen verwijderen
– Grind wassen op bestaande dakbedekking (waar nodig vervangen)
– Slopen van bestaande schouw woonkamer (bewonerskeuze)

Een soepele samenwerking maakt dit ingrijpende project tot een succes

In het voortraject hebben wij samen gewerkt met architect 19 het Atelier en met energie- en onderhoudsadvies Alpha Consultancy. En in uitvoering werken wij met veel vaste partijen. Van Dorgelo als tegelzetter tot Loohuis Assies als installateur. Lennips voert het glas- en schilderwerk uit. En Verweij vervangt de ramen en deuren. Wij communiceren goed met alle partijen, zodat de gemaakte planning behaald wordt. Een soepele samenwerking is zeer belangrijk en maakt dit ingrijpende project tot een succes. Wij gaan samen voor een plezierige werksfeer en tevreden bewoners.

Extra aandacht voor goede communicatie

Wij zijn bij elke bewoner persoonlijk langs geweest om uitleg te geven over de werkzaamheden. Ruim 90% is enthousiast over de plannen en heeft akkoord gegeven. Dat betekent dat we voldoende draagvlak hebben behaald om de plannen daadwerkelijk uit te voeren. We moeten in elke ruimte in huis werkzaamheden uitvoeren en dat maakt dat het ingrijpend is voor de bewoners. Van te voren dienen een heel aantal ruimtes leeg te zijn. Voor het leeghalen van de ruimtes organiseren wij een grote opruimactie in de wijk, wat tegelijkertijd voor een stukje verbinding in de buurt zorgt. Ook bieden wij tijdens het vervangen van de keuken, het toilet en de badkamer een rustwoning aan waar de bewoners tijdelijk kunnen koken en douchen. Het is een kleurrijke buurt met veel verschillende nationaliteiten, dit vraagt een extra stukje aandacht qua communicatie. Het is belangrijk dat iedereen het begrijpt. We leveren hierin maatwerk af, zo hebben we contact met kinderen, begeleiders en bieden we extra hulp daar waar dit nodig is. Doordat onze bouwkeet midden in de wijk staat zijn wij dichtbij en toegankelijk voor bewoners. Ze kunnen met al hun vragen bij ons terecht. We staan voor ze klaar en denken met ze mee. Dit geeft een win-win situatie en zorgt er uiteindelijk voor dat bewoners bereid zijn mee te werken.

Een 3 fases project

Het project is opgedeeld in 3 fases. We zijn inmiddels gestart met de 1e fase. Hierin wordt de badkamer, het toilet en de keuken aangepakt. Vanaf januari start de 2e fase en beginnen we met de beglazing en de ramen en deuren. Vanaf maart begint de 3e fase met de werkzaamheden aan het dak. Hierin zijn wij gebonden aan de werkbare perioden per blok vanuit de ontheffing vanuit de wet natuurbescherming. Naar verwachting wordt het project eind 2022 opgeleverd.