Direct contact: 0525 - 65 16 66
lines

Anne Frank Huis – Logistieke vernieuwing

Vanwege grote bezoekersaantallen werden de bezoekersfaciliteiten van het Anne Frank huis onvoldoende. Een herinrichtingsplan voorzag in een vergroting van de capaciteit.

Het totale werk was opgedeeld in 4 fases. In april 2017 werd gestart met de eerste fase, waarbij de studentenappartementen werden omgebouwd tot kantoorruimtes. De tweede fase betrof het ombouwen van overige kantoren, waarbij ook educatieve ruimten en een nieuwe bookshop gerealiseerd werden.

De derde fase betrof het plaatsen van een volledig nieuwe entree met garderobe, welke meer capaciteit biedt voor de grote bezoekersaantallen. Ook werd het buitengebied op  de Westermarkt deels opnieuw ingericht. Tijdens de 4e fase werd de huidige entree aan de Prinsengracht omgebouwd tot uitgang. Ook werd er een nieuwe, geklimatiseerde museale ruimte ingericht waar het originele Anne Frank boek tentoon wordt gesteld.

Het Anne Frank Huis bleef tijdens de werkzaamheden geopend. Dit was mede mogelijk door een ingenieus plan waarbij met de looproutes werd geschoven zodat de bezoekers altijd ten volle het Anne Frank Huis konden beleven.

Logistieke uitdaging

Eén van de eisen bij de inschrijving was dat het museum gedurende de vernieuwing volledig in bedrijf moest blijven. Mede door onze ruime ervaring in logistieke uitdagingen in de grachtengordel van Amsterdam kwam ons plan als sterkste uit de bus. Wij zijn gewend om te werken in grootschalige projecten, waarbij de bedrijfsvoering doorgang heeft. In 2016 hebben wij het naastgelegen Pulitzer Hotel aan de Prinsengracht volledig gerenoveerd. Ook bij de verbouwing van de stadsloketten in Amsterdam en diverse grote hotelketens ging de bedrijfsvoering door. Jaarlijks ontvangt het Anne Frank Huis rond de 1.3 miljoen bezoekers. Salverda nam maatregelen om de overlast voor omwonenden en bezoekers te beperken.

Museale vernieuwing

Het project is in het voorjaar van 2018 opgeleverd. Aansluitend op de werkzaamheden werd het tweede deel van de museale vernieuwing uitgevoerd. Museumbezoekers krijgen meer historische context en verdieping geboden om het levensverhaal van Anne Frank beter te kunnen begrijpen en de onderduikplek beter te kunnen ervaren. De aanpassingen laten het authentieke karakter van het huis intact.

De werkzaamheden van Salverda hadden een totale tijdsduur van ca. 1 jaar.

In oktober 2017 is een artikel geplaatst in het blad Stedenbouw.