Direct contact: 0525 - 65 16 66
lines

Biobased bouwen: 12 woningen in Marknesse

In Marknesse zetten we een flinke stap richting duurzame woningbouw! Samen met woningcorporatie Mercatus en collega-aannemer Mateboer Bouw bouwen we twaalf biobased huurwoningen. Deze woningen bieden niet alleen een mooie plek voor huurders, maar zullen de bouwsector in de regio inspireren voor biobased bouwen. Vanaf de planontwikkeling tot de laatste details in de uitvoering gaan we in dit project echt anders te werk: zoveel als mogelijk biobased en dampopen bouwen. Een uniek project waarin we ons samen met onze partners inzetten om het verschil te maken!

Ontstaan vanuit samenwerking

Drie jaar geleden werd de basis voor dit project gelegd tijdens een symposium over biobased bouwen, georganiseerd door Mercatus. Samen met Mateboer gaven we gehoor aan de oproep om een stap te zetten richting biobased bouwen. Sindsdien hebben we intensief samengewerkt, kennis gedeeld en het plan steeds verder uitgedacht. Om het plan tot in detail te realiseren, werken we nauw samen met veel partijen die experts zijn op het gebied van biobased bouwen. Alles in deze samenwerking is erop gericht om van elkaar te leren en kennis op te doen voor volgende projecten.

Wat & waarom?

Met dit project willen we, samen met Mercatus en Mateboer, een concrete bijdrage leveren aan de toekomst van biobased bouwen. Door biobased materialen te gebruiken, minimaliseren we namelijk de CO2-uitstoot en minimaliseren we het gebruik van schaarser wordende grondstoffen. We streven naar een zo groot mogelijk aandeel in hernieuwbare grondstoffen, om de uiteindelijke milieu-impact te minimaliseren. Daarnaast richten we ons niet alleen op het eindresultaat van dit project, maar vooral op het volledige leerproces: samen met onze partners willen we van dit traject leren om biobased bouwen toegankelijker en praktischer te maken voor toekomstige projecten.

De planning van het project is als volgt: De start van de grondwerkzaamheden is in week 45 van 2024, waarna de begane grondvloer voor de kerst zal liggen. De opbouw van het casco van de woningen start in januari 2025. In het voorjaar van 2025 verwachten we de woningen op te leveren.

Aan de slag!

Dit biobased project brengt nieuwe uitdagingen en keuzes met zich mee, die verder gaan dan we met de huidige bouwtechnieken gewend zijn. Tijdens de planontwikkeling en werkvoorbereiding hebben we grondig nagedacht over elke stap: van de zorgvuldige keus voor alle materialen, zoals het type isolatie in relatie tot het gekozen casco, tot aan plasticvrij transport.

In de uitvoering zetten we vervolgens de versnelling in. De woningen worden gebouwd in een efficiënt proces, waarbij zes woningen per week worden gerealiseerd. In slechts twee weken staan de woningen in ruwbouw overeind. Daarna werken we nog enkele maanden aan de afwerking, zoals het plaatsen van de keukens en de badkamers.

Echt anders

Wat dit project echt anders maakt, is de intensieve afstemming die vereist is tussen de verschillende partijen in de voorbereidende fase van een biobased bouwproject. Hans Paas, planontwikkelaar bij Salverda Bouw, legt uit dat dit een andere aanpak vraagt dan we gewend zijn. “Wij willen kant-en-klare elementen hebben waar de gevelafwerking al op zit. Dit zorgt ervoor dat we na het leggen van de begane grondvloeren de wand-, dak- en vloerelementen eenvoudig kunnen plaatsen. Dit vereist een zorgvuldige detaillering, planning en samenwerking tussen het uitvoeringsteam van Salverda en Mateboer, de installateur en de fabriek die de houten elementen maakt. Het is vanzelfsprekend, maar bij dit project ook cruciaal, dat de installateur niet zomaar gaten gaat boren en leidingen vastmaakt op de zorgvuldig voorbewerkte elementen.”

Een ander belangrijk aspect is dat biobased materialen soms kwetsbaarder zijn dan reguliere materialen. Dit vraagt om duidelijke instructies voor de verwerker, maar ook voor de toekomstige bewoners. “Echt anders is ook het realiseren van een gezond en comfortabel binnenklimaat,” vervolgt Hans Paas. “Bij de gebruikelijke aanpak worden allerlei folies gebruikt, maar dat willen wij vermijden. Wij kiezen voor ‘dampopen bouwen’, wat betekent dat we de constructie opbouwen zonder de gebruikelijke folies en alleen werken met biobased materiaal. Daarmee maak je een natuurlijke vochthuishouding mogelijk.”

Blijf op de hoogte!

Wil je niets missen van dit bijzondere project? Dan heb je geluk! Via onze social media kanalen kun je de ontwikkelingen volgen en krijg je een kijkje achter de schermen van deze duurzame bouwreis!