Direct contact: 0525 - 65 16 66
lines

Groot onderhoud 148 woningen Nijenoord te Utrecht

  • Nijenoord Utrecht
  • Nijenoord Utrecht
  • Nijenoord Utrecht
  • Nijenoord Utrecht

In de Utrechtse buurt Nijenoord renoveerde Salverda Bouw in opdracht van Mitros 148 woningen. Van deze woningen werd het energielabel F teruggebracht naar energielabel A+.

Mitros vroeg Salverda Bouw of zij een plan van aanpak wilde opstellen voor het groot onderhoud van 148 woningen in Nijenoord. Salverda Bouw deed een wijkstudie, wat resulteerde in 3 scenario’s. Uiteindelijk koos Mitros voor het scenario om de woningen van energielabel F naar A+ te brengen.
Een aantal van de 148 woningen is niet van Mitros, maar van particuliere wooneigenaren. Om de totale uitstraling van de wijk te verbeteren, ging Salverda Bouw met deze bewoners in gesprek om hen enthousiast te maken om ook mee te doen met de woningverbetering. Uiteindelijk deden 12 van de 18 particuliere wooneigenaren mee met de renovatie.

Menukaarten

De werkzaamheden omvatten onder andere daken en dakkapellen vervangen, kozijnen vernieuwen, nieuwe keukens en prefab keukenuitbouwen plaatsen en asbest saneren. Tevens werden centrale verwarming, mechanische ventilatie en zonnepanelen geïnstalleerd.
Om te bepalen welke werkzaamheden er precies moesten gebeuren, werd gebruik gemaakt van zogenaamde menukaarten. Op deze menukaarten stonden de verschillende mogelijkheden en kon Mitros gedetailleerd per woning kiezen.

Communicatie

De basis van de werkzaamheden is gelijk, maar op detailniveau gold voor elke woning een andere menukaart. Dit vroeg om duidelijke communicatie met bewoners en met onderaannemers. Bewoners bleven in hun huis wonen. Om het voor hen makkelijker te maken, heeft Salverda Bouw veel onderdelen in de fabriek geproduceerd, bijvoorbeeld de dakkapellen. Door deze prefab te laten aanleveren, konden ze in een dag geplaatst worden.

3D-inmeten en Madaster

Een belangrijke innovatie die wij toepasten, was het 3D-inmeten. Bij de start van het project scande een speciaal tekenbureau met specialistische apparatuur alle woningen in, wat resulteerde in een tekenmodel. Zo beschikten wij bij elke woning over de exacte maten.

Daarnaast is het tekenmodel ingeladen in softwareprogramma Madaster. Madaster registreert de situatie voor en na de renovatie en geeft op basis daarvan weer welke materialen zijn toegevoegd. Worden de woningen in de toekomst ooit gesloopt, dan kan Mitros eenvoudig zien welke materialen interessant zijn om te hergebruiken. Zo kan Mitros circulariteit in de praktijk brengen.