Direct contact: 0525 - 65 16 66
lines

Groot onderhoud 194 woningen Westdorp te Raalte

In opdracht van SallandWonen gaat Salverda Bouw 194 sociale huurwoningen in de wijk Westdorp in Raalte grootschalig aanpakken. Vanaf medio 2018 zijn de voorbereidingen gestart. Samen met de partners voert Salverda Bouw dit project ook weer in ketensamenwerking uit. Dit is het 4e mooie renovatieproject dat voortkomt uit de samenwerking met SallandWonen.

In totaal bestaan de 194 woningen uit 5 verschillende woningtypen, welke allemaal gebouwd zijn tussen 1964 en 1966. De huidige energielabels variëren van B tot E. De isolatiewaarden van de woningen sluiten daarom niet meer aan bij de eisen en wensen van nu. De daken, gevels, kozijnen en begane grondvloeren zijn daarnaast ook aan onderhoud of vervanging toe.

Het doel van het project is om het grootste deel van de woningen (146 stuks) naar energielabel A te brengen. De overige woningen worden naar energielabel B gebracht.

Aanpak

Ieder woningtype heeft een eigen strategie. Omdat de woningen in het verleden al in meerdere of mindere mate zijn aangepakt, variëren de maatregelen erg per woning. Veelvoorkomende werkzaamheden zijn:

 • Asbestsanering en het verwijderen van schoorstenen van het dak;
 • Vervanging van het dak en het aanbrengen van zonnepanelen;
 • Het herstellen van voeg- en metselwerk;
 • Het vervangen van de begane grondvloeren;
 • Het aanbrengen van isolerende maatregelen zoals dakisolatie, kruipruimte- of vloerisolatie en spouwisolatie;
 • Enkel glas vervangen voor dubbele beglazing;
 • Kozijnonderhoud aan bestaande kozijnen of vervangen door kunststof kozijnen;
 • Schilderwerk aan de buitenzijde van de woningen;
 • Het aanbrengen van mechanische ventilatie en centrale verwarming;
 • Het aanpassen en updaten van electra inclusief het aanpassen of vervangen van de groepenkasten;
 • Het vergroten, verplaatsen en renoveren van ongeveer 45 badkamers en toiletten.

 3D-scans

Om al deze werkzaamheden goed in beeld te krijgen en de nieuwe onderdelen goed te laten aansluiten op de bestaande toestand, is gekozen om de woningen vooraf in de scannen met een 3D-laser-scanner. Vanuit deze scans is de bestaande toestand in kaart gebracht en met deze gegevens is het nieuwe ontwerp tot stand gekomen. Een mooi staaltje innovatie in dit renovatieproces. De 3D-scans en het tekenwerk zijn uitgevoerd door Ingenieursbureau Ter Velde den Besten.

Tijdelijke uithuizing van bewoners

Om de begane grondvloer te kunnen vervangen, gaan de bewoners tijdelijk uit hun woning. Op het grote grasveld midden in de wijk worden 7 woonunits ingericht, zodat bewoners daar ruim een week kunnen verblijven. Als ze terugkeren naar hun woning, is deze voorzien van een nieuwe begane grondvloer, eventueel ook al met een afwerking.

Uitvoering

Het project start op 1 oktober 2019 en duurt tot eind 2020.