Direct contact: 0525 - 65 16 66
lines

Groot onderhoud 194 woningen Westdorp te Raalte

In opdracht van SallandWonen pakt Salverda Bouw 194 sociale huurwoningen in de wijk Westdorp in Raalte grootschalig aan. Vanaf medio 2018 zijn de voorbereidingen gestart. Samen met de partners voert Salverda Bouw dit project ook weer in ketensamenwerking uit. Dit is het 4e mooie renovatieproject dat voortkomt uit de samenwerking met SallandWonen.

In totaal bestaan de 194 woningen uit 5 verschillende woningtypen, welke allemaal gebouwd zijn tussen 1964 en 1966. De energielabels varieerden van B tot E. De isolatiewaarden van de woningen sloten daarom niet meer aan bij de eisen en wensen van nu. De daken, gevels, kozijnen en begane grondvloeren waren daarnaast ook aan onderhoud of vervanging toe.

Het doel van het project is om het grootste deel van de woningen (146 stuks) naar energielabel A te brengen. De overige woningen worden naar energielabel B gebracht.

Aanpak

Ieder woningtype heeft een eigen strategie. Omdat de woningen in het verleden al in meerdere of mindere mate zijn aangepakt, variëren de maatregelen erg per woning. Veelvoorkomende werkzaamheden zijn:

 • Asbestsanering en het verwijderen van schoorstenen van het dak;
 • Vervanging van het dak en het aanbrengen van zonnepanelen;
 • Het herstellen van voeg- en metselwerk;
 • Het vervangen van de begane grondvloeren;
 • Het aanbrengen van isolerende maatregelen zoals dakisolatie, kruipruimte- of vloerisolatie en spouwisolatie;
 • Enkel glas vervangen voor dubbele beglazing;
 • Kozijnonderhoud aan bestaande kozijnen of vervangen door kunststof kozijnen;
 • Schilderwerk aan de buitenzijde van de woningen;
 • Het aanbrengen van mechanische ventilatie en centrale verwarming;
 • Het aanpassen en updaten van electra inclusief het aanpassen of vervangen van de groepenkasten;
 • Het vergroten, verplaatsen en renoveren van ongeveer 45 badkamers en toiletten.

 3D-scans

Om al deze werkzaamheden goed in beeld te krijgen en de nieuwe onderdelen goed te laten aansluiten op de bestaande toestand, is gekozen om de woningen vooraf in de scannen met een 3D-laser-scanner. Vanuit deze scans is de bestaande toestand in kaart gebracht en met deze gegevens is het nieuwe ontwerp tot stand gekomen. Een mooi staaltje innovatie in dit renovatieproces. De 3D-scans en het tekenwerk zijn uitgevoerd door Ingenieursbureau Ter Velde den Besten.

Tijdelijke uithuizing van bewoners

Omdat de begane grondvloer volledig wordt vervangen, zijn de bewoners tijdelijk uit hun woning verhuist. Op het grote grasveld midden in de wijk hebben we 7 woonunits ingericht, zodat bewoners daar ruim een week kunnen verblijven. Wij stellen een opslagcontainertje ter beschikking, welke bewoners zelf in- en uithuizen met spullen.

Als ze terugkeren naar hun eigen woning, is deze voorzien van een nieuwe begane grondvloer met een nieuwe afwerking. De bewoners worden volledig ontzorgd! Dit volledig ontzorgen, van bedlinnen tot wasmachine leidt tot een hoge klanttevredenheid. De bewoners worden tijdens de uitvoering en van en naar de tijdelijke woonunits begeleid door de woonconsulent van Salverda. Zij is het eerste aanspreekpunt en luisterend oor speciaal voor alle bewoners. Het mooie van deze woonunits is dat de bewoners rust krijgen en ‘het gezellige dorp’ op het grasveld draagt bovendien bij aan de sociale cohesie in de wijk.

Uitvoering

Het project is inmiddels gestart en duurt tot eind 2020.