Direct contact: 0525 - 65 16 66
lines

Herstel brandschade art’otel te Amsterdam

Op de hoek van de Prins Hendrikkade en de Martelaarsgracht in Amsterdam, direct tegenover het Centraal Station, is het monument op nummer 33 verbouwd tot “art’otel Amsterdam”. Dit hotel, met bar, restaurant, lounge en bibliotheek op de begane grond en een galerie in het souterrain, is voor iedereen toegankelijk.

Het gebouw is tussen 1917 en 1921 gebouwd als hoofdkantoor voor de N.V. Koninklijke Hollandsche Lloyd. Het ontwerp is van de architect Evert Breman. Hij ontwierp ook het Lloyd Hotel. Het pand was destijds een van de meest kostbare gebouwen in Amsterdam. De gevel is geheel in natuursteen opgetrokken. Pijlers en diepgelegen vensters wisselen elkaar af, zowel in de sokkel als in de verdiepingen erboven. De kroonlijst oogt zwaar en erboven bevindt zich een reeks dakkapelletjes. De afgeronde hoek wordt geaccentueerd door een koepeltorentje en een balkon op zware sierconsoles op de eerste verdieping.
In de jaren ’80 van de vorige eeuw werd het verbouwd om er meerdere kantoren te huisvesten waaronder Het Kadaster. Hierbij is het originele interieur grotendeels verloren gegaan.

Brandschade

Eerder dit jaar is als gevolg van werkzaamheden aan de straat een gasleiding geraakt, met als gevolg een enorme steekvlam waardoor schade aan de monumentale gevel ontstond. De natuursteen gevel, welke is opgebouwd uit Flossenburger graniet en Bentheimer zandsteen, liep ernstige schade op. Daarnaast is een aantal originele eikenhouten gevelkozijnen verloren gegaan.

Plan

In samenwerking met Slotboom Steenhouwers en de timmerwerkplaats van Salverda Bouw is een plan bedacht voor het herstel. Dit plan is ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeente in een bouwaanvraag. Hierbij is op de achtergrond ook de RCE (Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed) betrokken.

Omdat met name aan de onderzijde, op maaiveldniveau en de 1e verdieping schade was ontstaan aan de gevel, moest het opgaande werk worden opgevangen. Er is samen met NAP Ingenieurs een stutconstructie bedacht. Zo ontstaat er zo min mogelijk schade aan het monument en kan er veilig gewerkt worden.
Vervolgens zijn de oorspronkelijke delen uitgenomen en vervoerd naar de steenhouwerij van Slotboom, om aldaar een reproductie te maken in natuursteen uit de oorspronkelijke groeve. Hetzelfde is met de kozijnen gedaan. Door alle verschillende maatvoeringen en profileringen konden we op locatie geen exacte inmeting doen.

De kozijnen worden in de timmerwerkplaats van Salverda Bouw op ambachtelijke wijze gereproduceerd. Hierbij zijn exacte reproducties gemaakt van de detailleringen en aansluitingen.

Nadat het natuursteen en de kozijnen teruggeplaatst zijn, zal het natuursteen gelazuurd (bijgekleurd) worden bij het bestaande natuursteen, dat door weers- en omgevingsinvloeden door de jaren heen verkleurd is.
Salverda volgt bij de uitvoering van dit werk de uitvoeringsrichtlijnen van de stichting ERM.

Prachtig

Het is prachtig om te zien dat de werkzaamheden aan dit monument goed verlopen in samenwerking met onze partners. Meest bijzondere onderdelen zijn wel de beeldhouwwerken op het balkon waarvan reproducties gemaakt gaan worden.

Circa eind 2020 zullen de werkzaamheden afgerond worden.