Direct contact: 0525 - 65 16 66
lines

Nieuwbouw bezoekerscentrum A.Vogel tuinen te ’t Harde

  • Nieuwbouw bezoekerscentrum A.Vogel tuinen 't Harde
  • Nieuwbouw bezoekerscentrum A.Vogel 't Harde
  • Nieuwbouw bezoekerscentrum A.Vogel tuinen 't Harde
  • Nieuwbouw bezoekerscentrum A.Vogel 't Harde

Bij de A.Vogel tuinen in ’t Harde realiseerde Salverda Bouw de nieuwbouw van een bezoekerscentrum. Een project in de Veluwse bossen op Landgoed Zwaluwenburg, én dichtbij ons eigen kantoor!

Vanaf het basisontwerp is door ons in bouwteamverband samengewerkt met de opdrachtgever, de architect (Johan Hofman) en de adviseurs (B.uu.Q Bouwmanagement en EWZ adviseurs).

Het gebouw is passend in de omgeving ontworpen en bestaat daarom veelal uit hout.
Het bezoekerscentrum is de start- en eindlocatie van een bezoek aan de A.Vogel tuinen. Men krijgt er allerlei informatie over planten, producten en het productieproces. Het gebouw biedt ook onderdak aan alle tuinmedewerkers. Ondergronds is een kelder gerealiseerd met een kantine en een aantal sanitaire ruimten. A.Vogel verwacht circa 40.000 bezoekers per jaar.

De bovenbouw bestaat uit een gelamineerde houtconstructie met CLT-vloeren en een CLT-dak. CLT staat voor Cross Laminated Timber. Dit zijn elementen die opgebouwd zijn met kruislings verlijmde platen. In dit project passen wij dit dus bij de verdiepingsvloer en de kappen toe.
Het dak is voorzien van sedum, waardoor het gebouw één is met de omgeving.

De gevels zijn dichtgezet door een samengestelde houten vliesgevel, passend bij de houtconstructie. Enkele dichte delen werden voorzien van HSB-elementen. Omdat het gevelontwerp relatief veel glas bevat, is ervoor gekozen om houtlamellen te plaatsen aan de buitenzijde voor het glas. Hierdoor wordt een deel van het zonlicht tegengehouden.
De verwarming van het pand gebeurt middels een warmtepomp, die de energie onttrekt uit de bodem. Daarvoor werden bodemlussen aangebracht direct naast het gebouw. Een deel van de energievoorziening wordt gerealiseerd middels zonnepanelen op het dak.

De werkzaamheden startten in december 2021. Het gebouw is in juli 2022 opgeleverd.