Direct contact: 0525 - 65 16 66
lines

Realiseren fietstunnel bij Vathorst te Amersfoort

  • Tunnel Vathorst
  • Tunnel Vathorst
  • Tunnel Vathorst
  • Tunnel Vathorst

Salverda Bouw ontwierp en realiseerde in opdracht van de gemeente Amersfoort de fiets- en voetgangerstunnel onder Rotonde 2 bij Vathorst.
De opdracht was, om te zorgen voor zo min mogelijk hinder voor de omgeving. Rotonde 2 bleef daarom tijdens de werkzaamheden altijd beschikbaar voor verkeer.

Verkeersdrukte

De verkeersdrukte rondom de wijk Vathorst in Amersfoort was door de ontwikkeling van de wijk toegenomen en neemt de komende jaren verder toe. Door de kruising van het fiets- en voetgangersverkeer met het autoverkeer bij Rotonde 2 in de Bergerboulevard ontstond op drukke momenten stagnatie bij de rotonde. Hierdoor stond de doorstroming van het verkeer op de Bergerboulevard onder druk. Daarom werd hier een fiets- en voetgangerstunnel aangelegd. Een uitdaging bij deze opdracht was de beschikbare ruimte. De rotonde ligt tussen een aantal woningen en restaurant De Hebberd ligt vlakbij.

Werkzaamheden

In augustus/september 2020 begon de feitelijke aanleg van de tunnel. De bouw van de tunnel werd opgedeeld in 2 fases.
In fase 1 plaatsten wij de gesloten tunnelmoot onder de rotonde aan de oostzijde. Tevens werden toen beide toeritten aan de oost- en westzijde van de rotonde gebouwd. Hierbij bleef de westzijde van de rotonde open, zodat het gemotoriseerd verkeer door kon blijven gaan.
In fase 2 begonnen we met het bouwen van de gesloten tunnelmoot onder de rotonde aan de westzijde. Het gemotoriseerd verkeer werd nu via de oostzijde van de rotonde afgewikkeld.

UAV-GC

Dit project betrof een UAV-GC-contract in ‘Engineering en Construct’-vorm. Dit wil zeggen, dat Salverda Bouw verantwoordelijk was voor zowel de technische uitwerking als de realisatie van de tunnel met de daarbij behorende kwaliteitsborging (SE).

De tunnel heeft een groene uitstraling; de middencirkel is bedekt met sedum.

Op 19 april 2021 opende wethouder Hans Buijtelaar van de Gemeente Amersfoort de tunnel, wat in dit korte filmpje te zien is.