Direct contact: 0525 - 65 16 66
lines

Renovatie Fons Vitae Lyceum te Amsterdam

Salverda Bouw is gestart met de renovatie van het Fons Vitae Lyceum in Amsterdam. Het uit de jaren twintig stammende gebouw van het Amsterdamse Fons Vitae Lyceum zou in de zomer van 2017 worden opgeknapt. Tot er bij de werkzaamheden brand uitbrak en een deel van het gebouw werd verwoest. Dat was aanleiding voor een rigoureuze vernieuwbouw waarbij duurzaamheid alle aandacht krijgt.

Duurzaam en gasloos

Lesgeven in het gebouw was na de brand geen optie meer, zelfs niet in de onderdelen die gespaard waren gebleven. Plannen zijn snel gemaakt over hoe het Fons Vitae Lyceum weer op te bouwen; niet helemaal in de oude staat, maar wel met behoud van fraaie oude details. De wens was om de lokalen groter te maken en multifunctionele ruimtes te creëren. We verwijderen de verlaagde plafonds zodat de oorspronkelijke lichtinval door de glas-in-loodramen wordt hersteld. De opdrachtgever heeft ook de ambitie om het schoolgebouw te verduurzamen en gasloos te maken.

Werkzaamheden

Salverda is het werk gestart met sloopwerkzaamheden. Onderdeel van deze sloopwerkzaamheden is een omvangrijke asbestsanering. Uiteindelijk is alleen het casco blijven staan, kap en binnenwerk worden vervangen. Dat biedt de mogelijkheid het gebouw te verduurzamen en het gasloos te maken met het juiste pakket aan installaties en isolatiemaatregelen. Hierbij wordt gedacht aan vloerverwarming en de inzet van warmtepompen. Voor die installaties zal in en op het gebouw ruimte gecreëerd worden.
Een andere ingrijpende verandering is het toevoegen van een extra verdieping aan het gebouw. Daar ligt constructief een hele uitdaging. Zowel de fundering als de draagconstructie moet worden verzwaard.

Logistiek plan

De sloopwerkzaamheden zijn nagenoeg afgerond, en de bouwwerkzaamheden worden verder uitgewerkt. Het logistieke plan is inmiddels afgerond. De locatie is onderzocht en er is besloten een deel van de straat af te sluiten en in te richten als bouwplaats. Vanuit deze bouwplaats kan zorgvuldig worden gewerkt en kunnen zaken als veiligheid alle aandacht krijgen.

Hoogste punt

Op 15 april 2019 vierden we het hoogste punt. Klik hier voor een filmpje over deze hoogstepuntviering.