Direct contact: 0525 - 65 16 66
lines

Stadkamer Zwolle

  • Stadkamer Zwolle - oplevering
  • Stadkamer Zwolle - oplevering

In opdracht van de Gemeente Zwolle heeft Salverda de Stadkamer, op de kruising van Burgemeester Van Roijensingel en de Zeven Alleetjes in Zwolle gerenoveerd. De Stadkamer is de nieuwe naam voor bibliotheek, Muzerie en centrum voor de kunsten.

Aanbesteding

Na een meervoudige onderhandse aanbesteding, waarbij geselecteerd werd op prijs en plan van aanpak, kwamen wij als beste uit de bus. Door het vinden van asbest bij de sloop heeft het werk enige vertraging opgelopen.

Bouwdelen

Het complex bestaat uit de bouwdelen A (de roestbak, een betonskelet met corten stalen gevels, 4 etages), B (de betonkolos, een betonskelet met gewassen grind gevels, 7 etages) en C (nieuwbouw grote zaal, 1 etage). De bouwdelen A en B zijn van binnen helemaal gestript tot op de oude constructie. Het bestaande trappenhuis tussen deel A en B zijn geheel verdwenen.

In de vloeren zijn, op een aantal niveaus, enorme sparingen voor dito trappen gemaakt. De nieuwe trappen, gemaakt van staal en bekleed met hout, vervullen een prominente rol in de gebouwen. Om de sparingen in de vloeren te kunnen maken, zijn de bestaande vloeren met staal en op een aantal plaatsen met koolstof lamellen verstevigd.

Wand, vloer- en plafondafwerking zijn allemaal vernieuwd. Ook de installaties zijn compleet vervangen.

De buitenzijde van gebouw A is onveranderd, terwijl bij gebouw B de asbesthoudende buitenkozijnen van begane grond tot en met de 4e verdieping allemaal zijn vervangen. Gebouw C is nieuwbouw met een glazen gevel die van binnenuit aangelicht wordt.

De Stadkamer biedt uiteindelijk ruimte voor: collectieruimtes, café en ontmoetingsplek, keuken, kantoor- , vergader- en spreekruimtes, studieplekken, magazijnen, installatieruimtes en toiletgroepen.

Meewerkende partijen zijn: Architectenbureau JHK (ontwerp) Adviesbureau Alferink van Schieveen (constructie) en Sweco (adviseur installaties en brandveiligheid). Het werk is in maart 2017 opgeleverd.

Hier treft u een link naar een artikel in Het Noorden.