Direct contact: 0525 - 65 16 66
lines

Verbouwing Swaenewoerd Raalte

Het huidige verzorgingshuis Swaenewoerd is medio 2016 verleden tijd. Swaenewoerd wordt verbouwd tot appartementengebouw en krijgt een moderne uitstraling. De 56 zorgeenheden in het gebouw maken plaats voor 30 appartementen. Van deze 30 appartementen worden 24 appartementen door Zorggroep Raalte verhuurd en 6 serviceappartementen door SallandWonen. Dit zijn appartementen die geschikt zijn voor senioren die zelfstandig (willen) blijven wonen en tegelijkertijd de zorg en dagbesteding dichtbij wensen.

Het appartementengebouw bestaat uit twee woonlagen met twee liften. De huidige entree van het verzorgingshuis is na de verbouw alleen bestemd voor het Buurtcentrum. Het appartementengebouw krijgt haar eigen entree.

In september 2014 heeft Salverda meegedaan aan de aanbesteding selectie voor corporatie SallandWonen. Het doel vanuit SallandWonen voor de verbouwing van Swaenewoerd is het realiseren van een toekomstig bestendig gebouw. Dat betekent in dit geval:

  • Een gebouw dat voorbereid is op scheiden van wonen en zorg. Het gebouw en de bijbehorende voorzieningen dienen niet specifiek geschikt te zijn voor verhuur aan Zorggroep Raalte. SallandWonen moet in de toekomst alle appartementen rechtstreeks kunnen verhuren aan de bewoners.
  • Een hedendaagse uitstraling zonder modieus te zijn. De uitstraling van een verzorgingshuis wordt vervangen door een modern woongebouw.
  • Een duurzaam gebouw ten aanzien van CO2 uitstoot. Oftewel na verbouw is sprake van energielabel B of hoger.
  • Een gebouw met lage (woon)lasten voor de bewoners en SallandWonen.

Nadat SallandWonen de plannen had beoordeeld is Salverda als winnaar uit de bus gekomen als “Economisch Meest Voordelige Inschrijver” en kon met de voorbereiding aan de slag.

In juli van 2015 zijn de werkzaamheden van start gegaan. De uitvoering van het woongebouw is opgedeeld in drie fasen omdat gedurende de werkzaamheden het woongebouw bewoond bleef. Nadat een fase gereed was zijn de bewoners verhuisd zodat er intern weer een lege ruimte ontstond om de werkzaamheden uit te voeren. De eerste fase was in december 2015 gereed, waarna de bewoners begin januari 2016 de eerste sleutels in ontvangst konden nemen.