Direct contact: 0525 - 65 16 66
lines

Salverda gaat logistieke vernieuwing Anne Frank Huis uitvoeren

  • Anne Frank house and holocaust museum in Amsterdam, the Netherlands, on a sunny winter morning. HDR
  • Anne Frank in Amsterdam, Holland, Europe
  • Anne Frank house and holocaust museum in Amsterdam, the Netherlands, on a sunny winter morning. HDR
  • Anne Frank in Amsterdam, Holland, Europe

Wij hebben de opdracht gekregen voor de uitvoering van de vernieuwing van de bezoekersfaciliteiten en de logistiek van het Anne Frank Huis te Amsterdam. Op dinsdag 28 februari 2017 hebben zakelijk directeur van AFH Garance Reus-Deelder en directeur Arjan Berends het contract ondertekend. Het totale werk is opgedeeld in 4 fases. Op 18 april 2017 starten wij met de eerste fase, waarbij de studentenappartementen worden omgebouwd tot kantoorruimtes.

De voormalige studentenwoningen aan de Westermarkt worden bij het museum betrokken. Hierdoor komt er ruimte beschikbaar voor educatieve ontvangsten en bezoekersfaciliteiten, zoals een garderobe. Ook krijgt het museum een nieuw en groter entreegebied aan de Westermarkt. Vanaf midden oktober 2017 is Salverda werkzaam in de publieke ruimtes. Het Anne Frank Huis blijft tijdens de werkzaamheden geopend.

Logistieke uitdaging

Eén van de eisen bij de inschrijving was dat het museum gedurende de vernieuwing volledig in bedrijf moet blijven. Mede door onze ruime ervaring in logistieke uitdagingen in de grachtengordel van Amsterdam kwam ons plan als sterkste uit de bus. Wij zijn gewend om te werken in grootschalige projecten, waarbij de bedrijfsvoering doorgang heeft. In 2016 hebben wij het naastgelegen Pulitzer Hotel aan de Prinsengracht volledig gerenoveerd. Ook bij de verbouwing van de stadsloketten in Amsterdam en diverse grote hotelketens ging de bedrijfsvoering door. Jaarlijks ontvangt het Anne Frank Huis ruim 1 miljoen bezoekers. Salverda neemt maatregelen om de overlast voor omwonenden en bezoekers te beperken.

Museale vernieuwing

De oplevering staat gepland in het voorjaar van 2018. Aansluitend op de werkzaamheden komt er ook een museale vernieuwing. Museumbezoekers krijgen meer historische context en verdieping geboden om het levensverhaal van Anne Frank beter te kunnen begrijpen en de onderduikplek beter te kunnen ervaren. De aanpassingen laten het authentieke karakter van het huis intact.

Ronald Leopold, algemeen directeur Anne Frank Stichting: “Veel van onze bezoekers zijn jonger dan 25 jaar en komen uit landen buiten Europa. Het is daarom belangrijk om in het museum dieper in te gaan op de historische context en de achtergronden van het levensverhaal van Anne Frank. We gaan meer informatie geven over wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging is gebeurd, hoe dat kon gebeuren en wat dit voor het heden betekent. Ook gaan we dieper in op de onderduikgeschiedenis en de hoofdpersonen van dit huis. We behouden het authentieke karakter van het huis; de ervaring en betekenis staan voorop.“

Salverda is trots dat we deze opdracht mogen uitvoeren. Het gehele projectteam kijkt er naar uit om te mogen starten met de werkzaamheden.