Seniorenwoningen in bewoonde staat verduurzamen; het kán
Seniorenwoningen in bewoonde staat verduurzamen. Het kan met goede begeleiding.
“Wat de eerste fase van dit project bijzonder maakt, is misschien nog niet eens zozeer de werkzaamheden die worden uitgevoerd, maar wel de doelgroep waar we mee te maken hebben”, vertelt woonconsulent Williene Oostbeek van Salverda Bouw. Seniorenwoningen verduurzamen in bewoonde staat vraagt behoorlijk wat van de bewoners. En hier is een persoonlijke aanpak voor nodig. De goede begeleiding in het voortraject in samenwerking met Woonstichting SSW heeft zeker zijn vruchten afgeworpen.
De werkzaamheden voor dit complex houden in:
- Vervangen houten vloeren;
- Aanbrengen HR++ glas;
- Schilderwerkzaamheden binnen en buiten;
- Vernieuwen badkamer, keuken en toilet;
- Aanbrengen MV-systeem.
Williene vertelt over de voorbereiding, communicatie en de renovatie.
Eerste kennismaking
“In januari 2020 ben ik samen met uitvoerder Jan Erik Engeltjes vanuit Salverda Bouw gestart met de opnames van woningen aan de Kievitlaan in Maartensdijk, in opdracht van Woonstichting SSW. Zo verzamelen we technische gegevens van de woningen en hebben wij kennis gemaakt met de bewoners. Tijdens de opname vertel ik de bewoners over het project en de werkzaamheden die we gaan uitvoeren. Er kwamen al gelijk de nodige zorgen en vragen op tafel, die ik samen met Heidi Spijker, de projectconsulent van Woonstichting SSW, weg heb kunnen nemen.”
“Eén van de grootste zorgen bij bewoners, zoals eigenlijk bij elk onderhoudsproject, is de overlast. ‘Wat gaan de werkzaamheden eigenlijk voor mij betekenen? Hoeveel dagen zijn jullie in de woning bezig? Wie komt er allemaal binnen? Welke spullen moeten aan de kant? Krijg ik hulp als mij dat zelf niet lukt?’ Met de bouwvak in het zicht hebben we de eerste vijf woningen afgerond.”
Één van deze woningen is Kievitlaan 7. Williene is bij deze bewoners op bezoek geweest. “Ik ben erg benieuwd wat hun bevindingen zijn van het project en hoe deze bewoners het ervaren hebben.”
Communicatie
“Voor de communicatie met de bewoners hebben we gekozen voor een persoonlijke aanpak. Dit schept vertrouwen en de bewoners kennen de woonconsulent en de uitvoerder van gezicht. Aangezien wij met een kwetsbare doelgroep te maken hebben, hebben wij er bewust voor gekozen om geen plenaire informatieavond te houden, maar de informatiebrochure, dagplanning, enz. persoonlijk af te geven. Dit geeft bewoners meer rust en de gelegenheid vragen te stellen waar nodig. Wat ik als bewonersbegeleider als zeer prettig heb ervaren, is de behulpzaamheid en het meedenken van de kinderen en familie.”
Het interview met de bewoners van Kievitlaan 7 lees je hieronder.
Hoe vindt u de aanpak van de communicatie?
“De communicatie in het voortraject hebben wij als zeer goed ervaren. Het één op één contact was erg fijn, net als dat er een vast aanspreekpunt was. Je wist wie je over de vloer kreeg en de informatie daarin was zeer helder.”
Bent u goed ingelicht in de periode van de corona-uitbraak?
“Wij hebben er zelf nooit zo’n punt van gemaakt. Wij zijn erg nuchter ingesteld. We hebben er niet veel van gemerkt, alleen dat de werkzaamheden een maand uitgesteld waren. Verder zijn wij goed ingelicht met een nieuwsbrief over hoe Salverda te werk gaat tijdens de coronaperiode.”
Wat vond u van de rustwoning die we hebben ingericht?
“De rustwoning is wel een uitkomst, dit geeft de mogelijkheid tot douchen en gebruik van toilet. En als het ons overdag te veel wordt, kunnen we ons hier lekker terugtrekken. We missen het wel dat je helaas niet lekker thuis kunt douchen of thuis naar het toilet kunt.”
Hoe heeft u één aanspreekpunt (zoals Williene) in het project ervaren?
“Echt als een uitkomst, we weten bij wie we terecht kunnen voor vragen en dat is erg prettig. Sowieso zijn we erg blij met de werklui. Ze zijn super behulpzaam en enthousiast en nergens te beroerd voor.”
Alles is nieuw
Hoe vond u de werkzaamheden die we uitvoerden?
“Twee jaar geleden zijn wij hier komen wonen en we hebben al erg veel zelf aan de woning gedaan. Zoals de keuken, het inductiekoken.
De badkamer hebben wij zelf toen niet aangepakt, vanwege de kosten die dat met zich mee brengt. Maar we zijn erg blij dat dat nu wel gebeurt. In eerste instantie zag ik er erg tegenop, maar nu zijn wij er extreem blij mee! Zelfs nu het nog niet af is. Dit compenseert echt met de lasten die we hebben gehad.
De afzuiging geeft ons ook wel meer comfort in de woning. Vooral in de badkamer, aangezien wij hier geen raam open kunnen zetten, scheelt dit een hoop. Het enige nadeel is de buizen die over de zolder heen lopen. Hierdoor kunnen wij minder spullen kwijt.”
In bewoonde staat renoveren
Hoe heeft u dit ervaren?
“Best wel zwaar, we hebben dit wel onderschat. Vooral omdat de woning erg klein is en er daardoor al snel teveel mensen in de woning zijn. Het voelt alsof je je privacy volledig kwijt bent. En dat is wel even schakelen. Het vraagt voor ons als bewoners op leeftijd wel echt wat. Gelukkig hebben wij de rustwoning op Kievitlaan 9 als uitkomst. We zijn verder erg blij met de werkzaamheden die worden uitgevoerd. Het is een tijdje afzien, maar alles ziet er daarna wel weer netjes uit!”
Het project is op dit moment nog in uitvoering. Naar verwachting zijn de werkzaamheden aan de Kievitlaan in oktober klaar. In samenwerking met SSW werken wij op dit moment ook nog aan de volgende projecten in gemeente De Bilt: Nieuwstraat (90 woningen), Planetenbaan (240 woningen), de Graspieper en Boomklever (62 woningen) en aan de Oude Brandenburgerweg (23 woningen).