Direct contact: 0525 - 65 16 66
lines

Verplaatsing historische muurschilderingen Kamp Amersfoort

  • Foto 4 - Verplaatsing muurschildering Kamp Amersfoort
  • Foto 3 - Verplaatsing muurschildering Kamp Amersfoort
  • Foto 2 - Verplaatsing muurschildering Kamp Amersfoort
  • Foto 1 - Verplaatsing muurschildering Kamp Amersfoort
  • Foto 4 - Verplaatsing muurschildering Kamp Amersfoort
  • Foto 3 - Verplaatsing muurschildering Kamp Amersfoort
  • Foto 2 - Verplaatsing muurschildering Kamp Amersfoort
  • Foto 1 - Verplaatsing muurschildering Kamp Amersfoort

Op vrijdag 5 juli heeft Salverda Bouw succesvol 2 historische muurschilderingen verplaatst. Deze muurschilderingen zaten in het te slopen paviljoen en zijn tijdelijk naar het museum van Nationaal monument Kamp Amersfoort verhuisd.

Ongeveer driekwart jaar verblijven de muurschilderingen op deze locatie, totdat wij gereed zijn met de ruwbouw van de uitbreiding van Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Daarna worden de schilderingen teruggeplaatst in de vernieuwde uitbreiding.

Voorbereiding

Aan deze verhuizing gingen nog heel wat werkzaamheden vooraf. Achter de entree van het museum hebben wij een betonvloer gestort. Zo ontstond er een strak en glad plateau om de muurschilderingen middels een hovercraft systeem naar binnen te vervoeren. Het dak en de zijkanten van het paviljoen zijn voorzichtig gesloopt, waarna een tijdelijk dak is geplaatst. In de wanden waar de muurschilderingen zaten, hebben we zaagsneden gemaakt ten behoeve van de staalconstructie die om de muurschilderingen heen werd geplaatst. De staalconstructie is opgevijzeld om zodoende de onderzijde van de wand weg te kunnen slopen.

Verplaatsing muurschilderingen

Op de dag van de verplaatsing is het tijdelijke dak er vanaf gehesen en is de staalconstructie middels een kraan eruit gehesen. Deze staalconstructie, inclusief de historische muurschilderingen, werden per muurschildering op de vrachtauto geplaatst. Deze vrachtauto reed 150 meter over het bouwterrein richting het museum. Heel voorzichtig werd de staalconstructie op de luchtkussens van het hovercraft systeem getild. Met deze hovercraft werd de staalconstructie in zijn geheel binnen het museum gereden. Op dit filmpje is te zien hoe dit in zijn werk ging.

Expertise Salverda

Met de kennis en ervaring van onze collega’s, die regelmatig werkzaam zijn in historische gebouwen van o.a. Rijksgebouwendienst hebben we gezamenlijk dit plan kunnen uitdenken en uitvoeren. We kijken terug op een mooie samenwerking binnen de diverse disciplines van Salverda.