Direct contact: 0525 - 65 16 66
lines

Zwolle krijgt een week lang een onzichtbare extra brug

Architectuur Biënnale: Zwolse architecten geven voetgangersbruggen bijzondere make-over. Salverda is betrokken bij de bouw van de tijdelijke onzichtbare brug over de Zwolse gracht.

De voetgangersbruggen van Zwolle zijn op zaterdag 25 juni het toneel van de ‘Architectuur Biënnale 2016’. De brug: een plek waar je overheen loopt richting de binnenstad met wijds uitzicht over het water, wordt op 25 juni opeens een bijzondere beleving. Het Kerkbrugje, het Pelserbrugje en de Rodetorenbrug worden voor even omgetoverd tot een totaal andere ruimte. Daarnaast wordt er zelfs één brug aan dit gezelschap van bruggen toegevoegd; een onzichtbare brug vanaf het station richting de binnenstad en de Fundatie. Onzichtbaar, want hij bestaat eigenlijk niet. Maar vanaf 25 juni kan iedereen toch echt van het station naar de Fundatie over het water lopen. Salverda bouwt deze brug in haar eigen timmerwerkplaats. De brug wordt de komende week in de grachten van Zwolle geplaatst.

De ontwerpen van de omgetoverde bruggen prikkelen de fantasie en laten je met andere ogen naar de brug en de omgeving kijken. Het Pelserbrugje wordt ingepakt met wit doek en omgetoverd tot ‘Kathedraal’, de Rodetorenbrug krijgt bovenop de brug een spiegelbeeld van de fragiele constructie en het Kerkbrugje krijgt een compositie van lamellen die de blik van de voorbijganger zullen sturen en van de brug een soort uitzichttunnel maken.

10 Zwolse architecten hebben de handen ineengeslagen om hun eigen stad op de ‘Dag van de Architectuur’ en de Zwolse ‘Architectuur Biënnale’ een bijzondere architectonische beleving te geven. De bruggen zijn te bewonderen op de dag van de Biënnale: zaterdag 25 juni 2016. Die dag worden ze officieel geopend door de Zwolse wethouder Ed Anker. Om 10.00 uur betreedt hij de Onzichtbare brug als eerste, om vervolgens per boot de andere drie bruggen officieel voor geopend te verklaren.

Niet alleen de bruggen zelf zijn een attractie die dag, op de bruggen gebeurt er ook nog van alles. Met onder andere locatie theater, de stadsdichter, een tentoonstelling in appartementengebouw ‘De Stelling’ en de watertaxi die de bezoekers van brug naar brug vervoert.

Na de Biënnale worden de bruggen weer in originele staat teruggebracht. Behalve de onzichtbare brug, die blijft een week liggen. Tot 1 juli is er de mogelijkheid om rechtstreeks over het water van het station naar de Fundatie te lopen.